Zelf doen of een stukadoor inschakelen?
Net zoals het geval is bij een groot aantal klussen kun je overwegen om stukwerk zelf uit te voeren. Er zijn echter weinig mensen die dit ondernemen. Doe je het stuken van je muren zelf, dan kun je maar liefst 70 procent van de totaalprijs voor een stukadoor besparen. Dat komt doordat de meeste kosten gaan naar het arbeidsloon van een stukadoor. De materialen zijn vrij goedkoop in de aanschaf. Er is een reden waarom de arbeidskosten voor een stukadoor zo’n grote plek innemen van het totaalbedrag dat je betaalt. Stukwerk is namelijk specialistisch, precies, arbeidsintensief en getuigt van vakmanschap.
Specialistisch
Stukwerk is erg specialistisch en om dit goed uit te voeren heb je ervaring nodig. Het pleister moet evenredig worden aangebracht en met een strak en net resultaat. Doe je dit niet goed, dan zal je oneffenheden zien die, vooral als je de muren verft, duidelijk naar voren zullen komen. Ook moet stukwerk snel worden aangebracht zodat de muren tegelijkertijd drogen. Als je te langzaam werkt kunnen er in de toekomst scheuren en barsten in je stukwerk ontstaan. De enige manier waarop je dit goed onder de knie kunt krijgen is door ervaring op te bouwen.
Precies
Misschien wel de grootste uitdaging voor doe-het-zelf stukadoors ligt hem in het feit dat dit ook een erg precies werkje is. Het is essentieel dat je het pleister niet dikker op de ene plek aanbrengt dan op de andere en dat er geen duidelijke strepen te zien zijn. Dit is lastig te realiseren als je tegen de klok aan het werken bent.
Vakmanschap
Daarnaast zijn er stukadoors die zich specialiseren in een bepaald type stukwerk en hier is vakmanschap voor nodig. Niet alle stukadoors zijn bijvoorbeeld in staat schuurwerk mooi aan te brengen of zijn niet gespecialiseerd in luxe stukwerken zoals Venetiaans stukwerk, tadelakt of betonstuk. Een doe-het-zelver kan dus eigenlijk alleen proberen standaard stukwerk zelf te plaatsen en zal voor een speciaal soort techniek of materiaal toch echt een specialist in moeten schakelen.
Arbeidsintensief
Als laatste is stukwerk ook erg arbeidsintensief. Je zal veel boven je macht werken of bewegingen moeten maken die je normaal niet maakt. Hierdoor kun je vermoeid raken en spierpijn krijgen, wat betekent dat je de werkzaamheden even stil moet leggen. Ervaren stukadoors hebben hier al lang geen last meer van en kunnen voor uren achtereen doorwerken zonder lichamelijke klachten.
Zelf stuken of uitbesteden?
Dit gezegd hebbende is het natuurlijk altijd mogelijk dat je de stukwerken zelf oppakt. Vooral als het geen omvangrijke klus is, zou je dit kunnen proberen. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en dat je weet waaraan je begint. Zorg ook dat je al het gereedschap bij de hand hebt en vraag iemand om je te helpen zodat je efficiënter kunt werken. Probeer als je voor de eerste keer stukt geen specialistisch stukwerk uit, maar houd het bij het simpelweg afwerken van de muren. Werk vervolgens alle stadia af en zorg ervoor dat het stukwerk goed kan drogen. Op die manier kun je zelf je stukwerk plaatsen en een groot bedrag besparen op een ervaren stukadoor.