De website www.stukadoorwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Stukadoor informatie

Een stukadoor oftewel stuc-, plak- of pleisterwerker is een vakman die een afwerklaag van stucwerk toepast op plafonds en muren in het interieur van een gebouw. Door middel van pleisterwerk en raapwerk maakt uw stukadoor uw muren mooi en vlak zodat deze geschikt en klaar is voor verdere afwerking.

Uw stukadoor kan uw muren behangklaar of sausklaar maken door het aanleggen van een laag gipsmortel, vaak ook pleister genoemd. Uitgangspunt van deze methode is om mooie vlakke muren in uw woning of kantoorgebouw te krijgen. Een goede stukadoor besteedt bijzonder veel aandacht aan het stucwerk dat hij zal aanbrengen. De stukadoor moet bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van een hoektroffel voorkomen dat er een ophoping van pleister ontstaat in de hoeken.

Wordt het stucwerk aangebracht in een vochtige omgeving, zoals bijvoorbeeld uw badkamer, dan is het werken met pleister vaak geen probleem. Het is namelijk zo dat pas bij een grote hoeveelheid spatwater een deel van het stucwerk oplost, kans dat de gipsmortel wegspoelt is vaak dan ook minimaal. Ook weet een echte vakman hoe hij door middel van verdere deskundige afwerking voor watervastheid kan zorgen.

Pleisterwerk en raapwerk
Soms ontstaat er verwarring tussen pleister en pleisterwerk. Het materiaal waarmee uw stukadoor werkt is pleister, één van de toepassingen die hij dan gebruikt voor het aanbrengen noemen we pleisterwerk. Of we een pleister moeten aanmerken als raapwerk of pleisterwerk is afhankelijk van de dikte van de laag.

  • – Pleisterwerk is meestal 1 tot 6 millimeter dik
  • – Raapwerk heeft meestal een dikte van 7 millimeter tot 5 centimeter

Pleisterwerk
Uw stukadoor kan pleisterwerk toepassen om uw wanden mooier en vlakker te maken. Daar waar de pleisterlaag relatief dun is is dit een geschikte methode om een goede onderlaag aan te brengen. Wanden die veel reliëf en ongelijkheden hebben kunnen het beste afgewerkt worden met raapwerk. Pleisterwerk bestaat uit gips en/of kalk en is het doel om de muren vlak te krijgen. De muur zal naderhand verder afgewerkt worden. Een vlakke muur zorgt ervoor dat u makkelijk kunt behangen of deze te sausen.

Raapwerk
Voor ruwe ondergronden kunt uw stukadoor het beste gebruik maken van raapwerk. Raapwerk is namelijk uiterst geschikt voor scheve ongelijke wanden. Uw stukadoor kan de dikte van de gipslaag zo verdelen dat het eindresultaat weer waterpas is. Raapwerk moet zoals eerder beschreven waterpas maar ook haaks op de muur gebracht worden. Indien dit niet het geval is kan de muur niet verder afgewerkt worden. Denkt u hierbij aan tegels voor in de badkamer of toilet.

De afwerking
De afwerking van pleisterwerk en raapwerk kan uw stukadoor realiseren door middel van behang, verf of sierpleister. Een allround stukadoor kan naast het verzorgen van uw stucwerk ook prima schilderen en behangen. Wilt u dit naar eigen wens doen en kosten besparen, kunt u de afwerking uiteraard ook zelf doen. U kunt er ook voor kiezen om een schilder in te huren. Als u echt bijzondere wensen hebt waar vakmanschap aan te pas moet komen, zoals bijvoorbeeld bij sierpleister, kunt u dit in de meeste gevallen beter aan een vakbekwame stukadoor overlaten.

Stucwerk prijzen vergelijken en een stukadoor inhuren
U wilt natuurlijk ook weten hoeveel u kwijt bent aan professioneel stucwerk. Om te voorkomen dat u achteraf voor verrassingen staat raden wij u aan om op voorhand stukadoor prijzen te vergelijken. Op StukadoorWijzer.nl kunt u gratis en vrijblijvend stukadoor offertes aanvragen bij professionele stukadoors uit uw regio. Door het aanbod te vergelijken bespaart u zo tot wel 40% op uw stucwerk.

Benieuwd hoe u naast het vergelijken van offertes ook op andere manieren kunt besparen op uw stucwerk. Kijk dan op pagina bespaar tips.