De website www.stukadoorwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden met betrekking tot stukadoors en stukwerk.

> Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor zorgt ervoor dat jouw muren worden afgewerkt door middel van pleisterwerk. Dat betekent dus dat ze kunnen worden gerepareerd, dat ze kunnen worden gerenoveerd of dat je een stukadoor in kunt huren voor het bepleisteren van je nieuwbouwwoning. Pleister is een gipsachtig mengsel dat nat op de kale muren wordt aangebracht en glad wordt gestreken. Dit kan gedaan worden als voorbereidend werk op bijvoorbeeld behang of verf, maar de stukadoor kan je muren ook volledig gereed afleveren. Een vakkundige stukadoor kan het pleister met verschillende technieken aanbrengen om verschillende effecten te bereiken.

> Hoeveel kost een stukadoor?

Uit de onderstaande tabel krijg je een idee van de kosten die gepaard gaan met stukwerk. Deze zijn allen inclusief btw. De prijzen voor jouw stukwerk kunnen afwijken omdat niet elke stukadoor dezelfde tarieven vraagt of omdat jouw klus arbeidsintensiever is. Voor grotere oppervlakten zal de stukadoor een lagere prijs vragen per vierkante meter. Dat komt doordat deze dan effectiever kan werken.

Uitgave stukadoor Prijs per eenheid
Uurloon stukadoor €30 – €50 per uur
Spuitwerk €7,50 – €12,50 per m2
Stukwerk algemeen €10 – €25 per m2
Plafond stuken €15 – €20 per m2
Muren stuken €10 – €15 per m2
Sierpleister aanbrengen €15 – €25 per m2
Betonstuk, tadelakt of ander luxe stukwerk €100 – €225 per m2
Schuur- of raapwerk €15 – €30 per m2

> Kan ik stukwerk zelf doen?

Er is dus stukwerk waarvoor je heel veel betaalt en de vraag of je dit zelf kunt doen is dan ook logisch. Er zijn echter maar weinig mensen die zich aan deze klus wagen, omdat het uiterlijk van je gehele muur op het spel staat. Het pleister moet snel maar zeer secuur worden aangebracht zodat het tegelijkertijd kan drogen. Doe je dit niet, dan is er de kans dat het gaat scheuren. Voor een perfect resultaat zonder oneffenheden heb je zeker ervaring nodig. Stuken is ook zwaar en kan vermoeidheid en spierpijn opleveren.

> Welke soorten stukwerk zijn er?

Er zijn erg veel soorten stukwerk en het soort dat voor jou het beste is wordt bepaald door jouw persoonlijke smaak. Wil je strakke muren dan is spuitwerk of sausklaar stuken het beste. Zoek je een bepaald effect op de muren, dan kun je een sierpleister overwegen of schuurwerk laten uitvoeren. De pleister bevat dan een korrel zodat er een reliëf te zien zal zijn. Voor een zeer speciaal resultaat kun je luxe stukwerk overwegen. De prijzen hiervoor liggen erg uiteen, maar je kunt bijvoorbeeld met Venetiaans stukwerk een Mediterrane badkamer realiseren. Betonstuk of beton ciré past perfect bij een industriële keuken en het meest natuurlijke uiterlijk krijg je met leemstuk. Er zijn erg veel mogelijkheden dus je kunt je hier het beste goed over inlezen.

> Hoe lang gaat stukwerk mee?

Stukwerk dat kwalitatief is aangebracht kan zeker tientallen jaren meegaan. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Er zijn bepaalde soorten stukwerk, zoals cementgebonden stukwerk, dat bekend staat om de lange levensduur.