Checklist stukadoor
Een stukadoor heb je nodig als je je muren moet laten afwerken. Dit kan zijn als je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent, als je een woning of ruimte laat renoveren of wanneer je vochtschade aan de muren wilt laten herstellen. Nadat de stukadoor geweest is zullen je muren er weer strak en netjes uitzien. Je kunt de volgende checklist gebruiken om jezelf hierop voor te bereiden.
Check 1: Is raapwerk nodig?
Bekijk allereerst de staat van je muren. Als deze zijn beschadigd of niet recht zijn, dan zal de stukadoor eerst raapwerk moeten uitvoeren om deze problemen te verhelpen. Raapwerk is een manier van stuken waarbij het pleister dikker wordt aangebracht. Zo zal de stukadoor de muur weer waterpas kunnen maken en zal deze de beschadigingen volledig weg kunnen werken. Hierna is nog wel een verdere afwerking nodig.
Check 2: welk resultaat wil je bereiken?
Vervolgens is het de bedoeling dat je een bepaald resultaat bereikt voor je muren. Je kunt ze bijvoorbeeld voorbereidend laten stuken of je kunt ze volledig kant en klaar laten opleveren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een patroon of een textuur aan te laten brengen of om de muren volledig strak en effen te laten maken. Hier vind je een aantal mogelijke resultaten en de technieken waarmee je dit kunt bereiken.
- Voorbereidend stuken: als je van plan bent je muren te laten behangen of sausen dan kun je de stukadoor vragen of hij deze behang- of verfklaar kan afwerken. Behangklaar is goedkoper omdat dit minder strak hoeft te gebeuren. Verfklaar stuken wordt erg netjes uitgevoerd zodat je na het verven een deukjes, krasjes of bultjes meer kan zien.
- Een patroon op de muur: je kunt de stukadoor vragen het pleister met een bepaald patroon aan te brengen. Je kunt dit bijvoorbeeld met cirkelbewegingen laten doen. Dit is vrij specialistisch en lastig onder de knie te krijgen dus niet elke stukadoor is hiertoe in staat. Schuurwerk is hiervan een voorbeeld. Je kunt dit het beste direct met de vakman bespreken en kijken welke technieken deze zichzelf meester heeft gemaakt.
- Een textuur op de muur: er is ook pleister waarin een bepaalde korrel is verwerkt. Dit wordt sierpleister genoemd (spachtelputz, rustiekputz of granol) en zal dus zorgen voor een bepaalde ruwheid. De grootte van de korrel kun je zelf bepalen en dit zal het verschil maken tussen een subtiele structuur op je muren en een textuur die veel meer aanwezig is.
- Een strakke afwerking: wil je een muur die zo egaal en strak mogelijk is, dan kun je spuitwerk overwegen. Dit is aanzienlijk goedkoper dan verfklaar stuken omdat het pleister machinaal onder hogedruk wordt aangebracht. Je zal als resultaat enigszins een structuur zien, maar het resultaat is zeer egaal en evenredig. Daarnaast is het ook veel sneller aangebracht en afgerond.
- Luxe stukwerk: als laatste zijn er een aantal zeer luxe manieren van stuken die de afgelopen tijd steeds populairder worden. Denk aan betonstuc, tadelakt, leemstuk, Venetiaans stukwerk en Japans sierpleister. Deze methoden zijn vaak aanzienlijk duurder, maar geven je muren een karakteristiek en specifiek uiterlijk. Vooral voor kleine ruimtes zoals badkamers zijn deze methoden erg in trek.
Check 3: wel of geen kleur toevoegen?
Tenzij je je muren voorbereidend laat stuken heb je bij de meeste methoden de optie om alvast een kleur te laten toevoegen aan het pleister. Dit heeft als grote voordeel dat je dan niet meer hoeft te verven of te behangen en dat de muur kleurecht wordt. Omdat de kleur door de gehele stuk laag is gemengd zal je dus beschadigingen en deukjes veel minder goed kunnen zien dan op een muur die geverfd is. Vaak kost dit maar een minimaal bedrag per vierkante meter meer, maar kan het je veel pijn en moeite schelen.
Check 4: zelf doen of uitbesteden?
Door je stukwerk zelf te doen kun je 70 procent besparen op de totaalprijs van een stukadoor. Dat komt doordat het meeste werk gaat zitten in het aanbrengen van de laag en eigenlijk het materiaal zelf niet duur is. Of je dit ook wilt doen, is een tweede. Vooral als je niet van plan bent je muur te behangen zal je oneffenheden erg goed kunnen zien. Daarnaast moet stuken snel gebeuren anders kan het pleister niet gelijktijdig drogen. Stuken is een specialistisch en precies klusje dat niet moet worden onderschat. Als laatste is stuken ook bijzonder zwaar werk waarvan je ongetwijfeld moe zal worden en spierpijn zal krijgen als je dit niet regelmatig doet. Voor een professioneel resultaat en een perfecte afwerking is het in de meeste gevallen, uitzonderingen daargelaten uiteraard, beter om dit door een specialist te laten uitvoeren.